SA
South Australia
Indbyggere: 1,6 mio.
Hovedstad: Adelaide (1,1 mio.)
Areal: 1.043.200 km²
Befolkningstæthed: 1,5 personer/km²

Temperatur:

Temp Jan. Feb. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec.
Max. 30 29 27 23 19 16 15 16 19 22 25 28
Min. 16 17 15 13 10 8 7 8 9 11 13 15

South Australia (SA) er placeret midt i Australien med front mod Great Australian Bright og - længere ude - Sydhavet.

SA er den mest tørre stat i Australien og ligeledes den mest urbaniserede stat - over 80% af den samlede befolkning bor i byerne (flest naturligvis i hovedstaden Adelaide). Staten er omkring 1.000.000 km² stor, og der bor ca. 1,6 millioner indbyggere.

SA har et dejligt klima - om sommeren med en gennemsnitstemperatur på 23 og om vinteren omkring 13 grader. Da det er Australiens tørreste stat, falder der naturligvis ikke meget regn, og SA har da også Australiens største andel af ørken. Derude er der naturligvis også gennemsnitligt væsentligt varmere, end der er i Adelaide.

Hovedstaden i SA er som sagt Adelaide. Fra Adelaide kan man tage til Kangaroo Island, hvor der bl.a. er kolonier af søløver.

Murray River - Australiens vigtigste flod - sætter også sine spor i SA. Har du pengepungen iorden, var det måske noget med en tur på en husbåd?

Tager man istedet sydpå fra Adelaide, må man ikke gå glip af Princes Highway, der løber tæt på kysten og byder på mange indbydende stoppesteder. Tag en afstikker ind i landet til Naracoorte og tag et kig på nogle af de mest fantastiske huler!

Kommer man sydfra og ender i Adelaide, ville det være meget naturligt at fortsætte nordpå. SA er kendt for sine vindistrikter, og nord-nordøst for Adelaide finder man to af dem; Barossa Valley og Clare Valley. Begge er et perfekt stop, hvis man er på vej til Flinders Ranges.

Flinders Ranges National Park byder på noge af det mest imponerende natur i hele SA. Nationalparken byder på enestående muligheder for vandring og "kænguruspotting". Det mest berømte sted i nationalparken er Wilpena Pound. Det ligner nærmest et kæmpestort naturligt amfiteater, og man må ikke snyde sig selv for en af de mange muligheder, der er for at komme op på toppen og nyde udsigten over selvet "poundet". Der er flere ruter at vælge imellem - noget for enhver smag.

Jo længere man fortsætter nordpå fra Flinders Ranges, jo mere tørt bliver det. Der er flere ruter man kan vælge:

Man kan koble sig på Oodnadatta Track, der kører nordpå. Tracket ender ude på Stuart Highway, der er den asfalterede vej, der fører til Alice Springs. Der er dog også adskillige små ruter, der fører fra Oodnadatta ud til Stuart Hyw før den egentlige sammenkobling. Følger man Oodnadatta kommer man forbi sydspidsen af en kæmpe saltsø Lake Eyre. Søen er som regel tørlagt - men den er virkelig stor!

Et andet "outback-track" er Birdsville Track, der starter (eller slutter...) omkring Marree. Marree er også et stop på Oodnadatta.

Omkring 80 km syd for Marree starter det tredje "outbacktrack" i SA; Strzelecki Track. I den nordlige ende finder man Cooper Creek, hvor en af de store ekspeditioner i Australien (Burke og Will's forsøg på at blive de første, der krydsede hele kontinentet) sluttede brat.

Tager du et af outbacktrackene så husk at være godt forberedt!

Tager man istedet hovedvejen fra Adelaide til Alice Springs, kommer man forbi opalmekkaet Cooper Pedy. Klimaet her er så barskt - stegende varmt om dagen og isende koldt om natten - at folk bor under jorden hvor temperaturen er mere konstant. Byen er så absolut et stop værd!

Har du ikke mod på alle timerne bag rattet for at komme fra Adelaide til Alice Springs, var det måske værd at overvejen at tage toget The Ghan istedet. Har behøver man blot læne sig tilbage og nyde landskabet, og bliver man tørstig af at se på ørkenen, kan man altid gå ud i kiosken og købe sig en flaske koldt, klart vand.